Een auto rijden met private lease wordt steeds normaler. Vooral jonge mensen kiezen zonder aarzelen voor private lease. Zodra ze de noodzaak voelen om auto te moeten rijden, bijvoorbeeld omdat hun werklocatie minder makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer, overwegen ze vaak niet eens de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto. Zo overduidelijk zijn de voordelen van private lease voor hen: geen gedoe met een autolening en verzekeringen, geen dure onderhoudsbeurten en reparaties, maar gewoon lekker rijden. Voor deze generatie telt het gemak van het autorijden en de heldere maandelijkse kosten. En wie geeft hen ongelijk?

Want het is wel heel aantrekkelijk om gewoon, bijvoorbeeld op een rustige zondagmiddag,  je leaseauto op het internet uit te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de fijn rijdende Peugeot 208. Deze nieuwe Peugeot is een fraai vormgegeven auto die uitstekende prestaties en een complete uitrusting koppelt aan een redelijke prijs. Daarnaast is dit model ook leverbaar in een 100% elektrische versie, waardoor je ook nog zonder uitstoot en dus heel duurzaam in je eigen private lease Peugeot kunt rondrijden.

Toch zijn er bij private lease wel wat zaken om rekening me te houden. We noemen er hieronder een vijftal.

Voorspelbare maandelijkse termijnen

Voor veel jonge mensen is de voorspelbaarheid het belangrijkste voordeel van private lease. De vaste maandelijkse termijnen geeft hen structuur en zekerheid. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn.

Deze voorspelbaarheid wordt als prettig ervaren, maar kan zeker in het begin tot aanpassingsproblemen leiden. Want hoe je het ook wendt of keert, er wordt elke maand wel een substantieel bedrag van je betaalrekening afgeschreven. Dat betekent dat er minder overblijft om leuke dingen te doen. Het hebben van een private leaseauto kan betekenen dat er niet genoeg geld overblijft om elk weekend uitgebreid met vrienden te gaan stappen, twee keer per jaar op citytrip te gaan, ‘s zomers een tropische bestemming in het Caraïbisch gebied te bezoeken en ‘s winters ook nog eens in Oostenrijk op de lange latten te staan. Het houdt tenslotte een keer op.

Op zich speelt dit probleem natuurlijk ook bij de aanschaf van een nieuwe auto met een lening. Doordat je maandelijks een vast bedrag overmaakt voor jeom met je nieuwe leaseauto te rijden, hou je minder geld over en dat vraagt enige gewenning.

Overeengekomen aantal kilometers per jaar

De hoogte van het aantal gereden kilometers beïnvloedt de vaste maandelijkse leasetermijn. Door dit aantal kilometers lager in te schatten, verminder je de vaste maandelijkse kosten, maar er schuilt wel een adder in het gras bij deze benadering.

Want aan het eind van het jaar worden de gereden meerkilometers of de niet gereden minderkilometers afgerekend. Dat betekent dat, als je de jaarlijkse kilometers te laag hebt ingeschat, je aan het einde van het jaar nog een extra rekening kunt verwachten voor deze meerkilometers en dit kan behoorlijk oplopen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de prijs van deze meerkilometers, want het is denkbaar dat je door deze extra afrekening duurder uit bent dan als je bij de leaseovereenkomst een realistischer aantal kilometers zou hebben opgegeven.

Eigen risico

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deze levenswijsheid is zeker ook van toepassing op autorijden. Een kleine onoplettendheid, even afgeleid worden door een voorbijrijdende fietser en zie daar: je hebt schade. Een paaltje dat overstak of een andere auto die je niet in je achteruitkijkspiegel had gezien, maar er wel stond. Zo een klein ongeluk met alleen blikschade kan vervelend uitpakken, want de leasemaatschappij heeft het recht om bij een ongeluk eigen risico of een eigen bijdrage in rekening te brengen.

Het bedrag aan eigen risico dat je moet betalen verschilt per leasemaatschappij. Sommige leasemaatschappijen hanteren een eigen bijdrage van 500 euro, terwijl andere kiezen voor een eigen risico van maximaal 350 euro.

Veel leasemaatschappijen bieden als extra optie bij het leasecontract aan om het eigen risico te verlagen in ruil voor een iets hogere maandtermijn.

Het is volkomen afhankelijk van je eigen inschatting, maar als je standaard een eigen risico hebt van 500 euro en door maandelijks 15 euro te betalen dit bedrag verlaagt naar 250 euro dan heb je over de gehele looptijd van 4 jaar 720 euro betaald. Dat is veel geld en er moeten in dit voorbeeld minimaal drie paaltjes voorbij komen, wil je dat ooit terugverdienen.

Schadeverzekering inzittenden (SVI)

De verzekering van de auto wordt geregeld door de leasemaatschappij. Daar heb jij geen omkijken naar. Als je een ongeluk krijgt dan ben je hoogstens je eigen bijdrage of eigen risico kwijt, maar de resterende kosten zijn voor de verzekering van de leasemaatschappij.

Een interessante optie die veel leasemaatschappijen aanbieden is de schadeverzekering inzittenden (SVI). Deze schadeverzekering vergoedt de kosten van een ongeluk van de inzittenden en hun bagage. Dit lijkt altijd een goed idee, maar het is de vraag of deze verzekering in alle gevallen nodig is.

Want als je een ongeluk krijgt, in het ziekenhuis terechtkomt en moet revalideren, zullen deze kosten gewoonlijk worden vergoed door je zorgverzekering en eventuele materiële kosten, bijvoorbeeld kapotte mobiele telefoons, kunnen worden geclaimd bij de WA-verzekering van de leasemaatschappij. Het is dan ook verstandig om de voorwaarden van een dergelijke SVI goed door te lezen. Je wilt tenslotte niet betalen voor een verzekering zonder toegevoegde waarde.

Inleveren

Een van de voordelen van private lease is dat je een nieuwe auto voor de deur hebt staan waarover je, gedurende de looptijd, zelf mag beschikken. Niettemin mag je nooit uit het oog verliezen dat je de auto aan het einde van de looptijd weer moet inleveren.

Want bij de inname aan het eind van de looptijd wordt de auto grondig geïnspecteerd en alle beschadigingen worden vastgelegd en beoordeeld als acceptabele, gewone gebruikersschade of als niet-acceptabele beschadiging. Het is daarom verstandig om je private leaseauto te behandelen alsof deze je eigendom is. Zo kun je voorkomen dat je aan het einde van de leaseperiode alsnog een flinke rekening krijgt vanwege onzorgvuldig gebruik van de auto.