Als je schade krijgt aan je auto is het ten eerste te hopen dat het niet gaat om een ernstig ongeluk. Hoe dan ook is autoschade nooit fijn. Heb je toch autoschade? Dan is het handig om te weten of het gaat om een leaseauto, een eigen auto of een auto die je hebt gehuurd. Wil je weten wat er gebeurt in geval van autoschade? Lees het in dit artikel.
Autoschade met je leaseauto
Het is niet standaard zo dat je leaseauto verzekerd is tegen alles. Wel is het mogelijk om bij je leasemaatschappij je auto te verzekeren. Uiteindelijk hangt het af van wat je contractueel hebt afgesproken met je leasemaatschappij. Het kan gebeuren dat je een paaltje raakt met je leaseauto of bijvoorbeeld in de parkeergarage tegen de rail aan bent gekomen. In het geval dat de schade jouw schuld is, kost dit vaak een (een deel van) je eigen risico. Is er schade die je niet weg kunt polijsten? Dan kost je dit vaak maximaal zo’n 300 euro. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een Volkswagen id.5 leasen wil. Zorg voor een reservepotje, zodat je bij schade niet direct in de problemen zit. Laat het je ook niet afschrikken, want zoals je straks leest is er bijna altijd een eigen risico.
Autoschade met je eigen auto
Voor je eigen auto geldt dat je moet nakijken in je papieren van de verzekering wat er precies is afgesproken. Alleen bij een Allriskdekking wordt bijvoorbeeld schade die je krijgt, doordat je zelf tegen een paaltje aanrijdt, vergoed. Bij andere verzekeringen moet je in dat geval die schade zelf betalen.
Autoschade met een gehuurde auto
Het kan behoorlijk schrikken zijn als je met een gehuurde autoschade krijgt. Niet de verhuurder, maar de huurder is verantwoordelijk voor alle eventuele schade aan de huurauto. Vaak ben je met een WA beperkt cascoverzekering wel voor een groot deel bij schade gedekt. Wel is er sprake van een eigen risico. Dit is dan ook geen Allriskverzekering dus wees daarop bedacht.
Kortom?
Eigenlijk heb je bijna altijd een bepaald risico als je met een auto rijdt op onvoorziene kosten. Dus laat je daarom niet beperken door niet te gaan kopen, leasen of huren. Wil je toch een bepaalde zekerheid, financieel? Dan wordt over het algemeen leasen en huren aanbevolen. Hier heb je namelijk niet te maken met de wisselvalligheid van het onderhoud dat je wel hebt als je zelf een auto hebt.