Het leasen van vrachtwagens is de laatste jaren steeds populairder geworden, zowel voor kleine bedrijven als voor grote transportondernemingen. In plaats van te investeren in de aankoop van dure voertuigen, biedt leasen een flexibele en kostenefficiënte oplossing. Bedrijven kunnen profiteren van moderne technologie en betrouwbare trucks zonder de hoge initiële investering. Daarnaast biedt vrachtwagenlease vaak extra voordelen. In dit artikel zullen we daarom eens kijken naar de voor- en nadelen van een vrachtwagen leasen, waarbij we ook dieper ingaan op de kosten van een leasecontract voor vrachtauto’s.

Kun je een vrachtwagen leasen?

Net als auto’s kun je een vrachtauto leasen. Of je nu een kleine bestelwagen of een grote trekker met oplegger nodig hebt, er zijn verschillende leasevormen beschikbaar, zoals operationele lease en financiële lease. Bij operationele lease draagt de leasemaatschappij vaak de verantwoordelijkheid voor zaken zoals onderhoud en verzekering, terwijl bij financiële lease de vrachtwagen uiteindelijk jouw eigendom kan worden na afloop van het contract.

Financial service lease

De financial service lease is voor beginnende bedrijven de populairste vorm van leasen. Door dit leasecontract word je namelijk de economische eigenaar van een vrachtauto. Dit houdt in dat je eigenlijk in termijnen de vrachtwagen af zult betalen. Zo heb je alle voordelen van eigendom, zoals belastingvoordelen, maar hoef je niet een grote initiële investering te doen en behoud je je geld voor andere organisatorische zaken.

Operational lease

Met een operational lease kun je ook een vrachtwagen leasen. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar zijn van de vrachtauto. Jij betaalt maandelijks een leasebedrag, waarbij alle extra kosten zijn inbegrepen. Onderhoudskosten en dergelijke zijn voor de leasemaatschappij. Aan het eind van het leasecontract lever je de vrachtwagen dan ook weer in.

rijdende vrachtwagen

Voordelen van een vrachtauto lease

Het leasen van een vrachtauto ten opzichte van de aanschaf hiervan biedt een aantal voordelen voor bedrijven. Denk hierbij aan voordelen als:

  • Je behoudt je liquiditeit.
  • Leasecontracten kun je op maat maken met flexibele leaseperiodes en -voorwaarden die bij jouw onderneming passen.
  • Je krijgt belastingvoordeel en soms zelfs een milieu-investeringsaftrek (MIA).
  • Bij een financial lease kun je het btw-bedrag van je contractduur terugvorderen.
  • Bij een operational lease loop je minder risico, want je hebt geen last van de waardevermindering van de vrachtwagen.

Nadelen van een vrachtwagen leasen

Leasen heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste vormt een leasecontract een contract voor een langere periode. Dat betekent dat je wel een vast maandbedrag moet kunnen betalen. Er komt dus een extra maandlast bij. Je moet daarnaast bij het opstellen van een leasecontract een schatting maken van de te rijden kilometers. Op basis hiervan worden je maandelijkse kosten opgesteld. Ga je over die schatting heen, dan moet je nog bijbetalen.

Kosten van een leasecontract van een vrachtwagen

Wat ben je nu dan kwijt voor zo’n leasecontract bij vrachtauto’s? De kosten van een vrachtwagen leasen zijn afhankelijk van de leasemaatschappij, waar je aanklopt. Bovendien wordt de prijs bepaald door het merk en type vrachtwagen dat je wilt leasen en de brandstof waarop de vrachtauto rijdt. Rijd je bijvoorbeeld elektrisch of op diesel? Ook het type leasecontract dat je afsluit, heeft invloed op de kosten. Bij operational lease zijn de kosten inbegrepen, maar bij een financial lease vallen die kosten op jou als economisch eigenaar. Als laatste bepaalt de duur van de lease ook de totaalprijs. Voor een auto leasen is dit niet anders. Ook in dit geval kun je geen eenduidige prijsopgave geven. Wel worden in deze tekst een aantal goede lease deals besproken.

Hoe kun je een vrachtauto financieren als starter?

Je bent net je eigen transportbedrijf begonnen en vraagt je af hoe je als beginnend ondernemer de dure vrachtwagens kunt financieren, die tegelijkertijd zo nodig zijn voor jouw transportbedrijf. De investering in materieel is natuurlijk een grote belasting van je beschikbare budget. Leasen is een mogelijkheid om een grote initiële investering te voorkomen. Een andere optie is echter om een tweedehands vrachtwagen te kopen. Een occasion is betrouwbaar en kwalitatief genoeg, maar krijg je tegen een veel lagere prijs.