Als je gaat starten als ZZP’er heb je vaak niet de middelen om gelijk een splinternieuwe auto te kopen. Toch wil je bij je klant representatief voor de dag komen. Een auto leasen is dan een prima optie, in zo’n geval hoef je namelijk niet gelijk een grote som geld te investeren en heb je toch een goede auto.
Welk contract?
Als je een auto wilt gaan leasen heb je de keuze uit een private- of een zakelijk leasecontract. Voor de ZZP’er kan beide een optie zijn. Tussen deze twee opties zitten wel wat verschillen en het is handig als je van tevoren even kijkt wat voor jou de beste keuze is. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, is het ook verstandig om het aanbod van de leaseauto’s te vergelijken. Het is eigenlijk net zoals met energieprijzen vergelijken, er kunnen nog wel eens flinke financiële verschillen in zitten. Daarbij kies je graag voor een product wat goed bij je wensen past en dat is bij energie het geval maar zeker ook bij een leaseauto.
Voordelen van een leaseauto
Een auto leasen heeft een aantal voordelen naast het feit dat je niet gelijk een enorm bedrag hoeft te investeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een leasecontract waar veel bij inbegrepen is, zodat je precies weet waar je maandelijks aan toe bent. Vaak is ook de autoverzekering in het leasecontract opgenomen en soms ook het onderhoud. Wat betreft de tijdsduur van het leasecontract, ook dat kan verschillen. Meestal ligt dit ergens tussen de 12 en 60 maanden. Als het contract afgelopen is, kun je weer een nieuwe leaseauto uitzoeken waardoor je eigenlijk altijd in een vrij nieuwe auto rijdt. Kies wel voor een auto waarvan je vrijwel zeker weet dat je deze kosten gedurende de gehele contractduur kunt dragen.
Zakelijke lease
Zakelijk leasen heeft voor de ZZP’er ook een aantal fiscale voordelen. Zo kun je in dit geval bijvoorbeeld de btw aftrekken en zijn de kosten voor de leaseauto een aftrekpost waardoor je uiteindelijk ook weer minder inkomstenbelasting betaalt. Het is wel zo dat je met de zakelijke leaseauto eigenlijk niet meer dan 500 privé kilometers kunt rijden als je tenminste geen bijtelling wilt. Je moet in zo’n geval een goede rittenregistratie bijhouden. Rij je wel meer dan 500 kilometers privé per jaar dan ga je belasting betalen en dat was in 2021 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Voor de elektrische auto onder een cataloguswaarde van 40.000 euro was dit maar 12 procent. De zakelijke lease is er ook weer in twee varianten, namelijk operational of financial.
Private lease
Met een private leasecontract hoef je geen kilometerregistratie erop na te houden, je kunt er zoveel privé mee rijden als dat je wilt. Als je er zakelijk mee rijdt, mag je hiervoor een vergoeding vragen, namelijk 0,19 euro per kilometer. Deze vergoeding kun je als ZZP’er weer van je winst aftrekken. Andere kosten voor de leaseauto kun je helaas niet declareren. Hou er ook erg in dat een private leasecontract altijd bij BKR wordt geregistreerd.