Een bedrijfsauto aanschaffen is vaker een dure zaak. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om een bedrijfsauto te leasen. Maar hoe werkt zakelijk een occasion leasen eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van zakelijk leasen? Wij zetten al deze punten voor je op een rij.
De start van het leasecontract
Voordat je een occasion gaat leasen is het belangrijk om uit te zoeken welk soort leasecontract je wilt. Je kunt namelijk kiezen uit financial en operational lease. Bij financial lease is te vergelijken met een lening en operational lease met huur. Voor ondernemers die zakelijk willen leasen is financial lease de betere optie. Daarna kun je gaan kijken naar wat voor auto je wilt hebben. Moet dit een nieuw model zijn of mag dit ook een gebruikte auto zijn? Als je graag de kosten zo laag mogelijk wilt houden, is het verstandig om een tweedehands auto zakelijk te leasen.
Als je de auto hebt gekozen die bij jou past, kun je gaan kiezen voor de duur van het contract. Bij financial lease zijn de opties vaker 24, 36, 48 of 60 maanden. Nadat je dit gekozen hebt kun je ook nog eens kiezen of je een aanbetaling of slottermijn wilt betalen. Op deze manier kun je de maandelijkse kosten omlaag halen. Mocht je eerder afstand willen doen van je occasion dan eerder de bedoeling was, is het mogelijk om het leasecontract te laten overnemen of te laten afkopen. Bij een leasecontract afkopen zit een opzegvergoeding aan verbonden. Deze opzegvergoeding wordt berekend over de resterende periode van het contract.
De voordelen van financial lease
Economisch eigenaar van de occasion
Bij financial lease ben je zodra je de occasion krijgt economisch eigenaar. Dit betekent dat je de aanschafwaarde van de auto op je balans mag zetten. Gedurende de looptijd van het contract mag je jaarlijks de kosten afschrijven. Deze afschrijvingskosten verlagen je totale winst waardoor je fiscale voordelen krijgt.
Gebruik van investeringsaftrek
Bij aanschaf van een occasion kun je als ondernemer gebruik maken van investeringsaftrek. Dit is een bedrag dat je kunt aftrekken van de winst bij aanschaf van bedrijfsmiddelen, zoals een auto voor de zaak. Deze investeringsaftrek komt bovenop de mogelijkheid van afschrijving. Hierdoor krijg je nog meer fiscale voordelen.
Aftrek van de rente
Als ondernemer mag je rente aftrekken als er sprake is van een zakelijke lening. Aangezien financial lease een zakelijke overeenkomst is, mag je de betaalde rente van je winst aftrekken. Zo krijg je nog meer fiscaal voordeel.
Terugvorderen van de btw
Bij financial lease is het mogelijk om de betaalde btw terug te vragen. Je kunt de btw in één keer terugvorderen, zo hoef je geen btw te betalen voer je maandtermijn.
De nadelen van financial lease
Kosten van de occasion
Het nadeel bij financial lease tegenover operational lease is dat je bij financial lease zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van de occasion. Hierbij moet je denken aan de kosten van de verzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele reparaties. Als je niet erbij stilstaat dat deze kosten bovenop de lease prijs komen, kan je voor verrassingen komen te staan. Houd er dus rekening mee dat deze kosten voor jouw rekening komen.
Een tegenvallende restwaarde van de occasion
Na afloop van het leasecontract blijft een restwaarde van de occasion staan. Als de occasion mankementen heeft of er meer mee is gereden dan eerder gedacht, kan deze restwaarde lager uitvallen. Als je de occasion dan wilt gaan verkopen, ga je er minder voor krijgen dan je in de eerste instantie berekend had. Deze financiële tegenvaller moet je uit eigen zak betalen.
Uiteindelijk is het belangrijk om te kijken naar de situatie waar je bedrijf zich in bevind. Op basis hiervan kun je een goede beslissing maken of een occasion leasen een goed idee is voor jouw onderneming. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar op en kijk wat aansluit op jouw situatie en wensen.