De politie moet jouw rijbewijs invorderen wanneer je voor gevaar zorgt op de weg. Je rijbewijs kan bijvoorbeeld ingevorderd worden wanneer jij veel te snel rijdt of met te veel alcohol op achter het stuur kruipt. Wanneer jouw rijbewijs wordt ingevorderd heb je vaak een probleem. Je zult vast met een hoop vragen blijven zitten, zoals: ‘Hoe moet ik nu verder zonder rijbewijs?’ of ‘Wat gebeurt er met een leaseauto wanneer een rijbewijs wordt ingevorderd?’ In deze blog vertellen wij jou wat er in dit geval gebeurd.
Wanneer wordt mijn rijbewijs ingevorderd?
Wanneer een rijbewijs wordt ingevorderd, dan breng je de veiligheid in het verkeer in gevaar. Maar wanneer raak jij jouw rijbewijs nou precies kwijt? Een rijbewijs wordt ingevorderd bij:
- Snelheidsovertreding: wanneer je 50 km/u harder rijdt dan de toegestane maximum snelheid. Binnen de bebouwde kom kan je rijbewijs gevorderd worden wanneer je 30 km/u te hard rijdt.
- Alcoholovertreding: wanneer er meer dan 0,5 promille (ca. 2 glazen) alcohol in je bloed zit, dan kan jouw rijbewijs ingevorderd worden. Voor een beginnend bestuurder gelden andere regels. Als beginnend bestuurder mag je niet rijden wanneer er meer dan 0,2 promille alcohol in jouw bloed zit. Je wordt als beginnend bestuurder gezien tot 5 jaar na het behalen van jouw rijbewijs.
- Drugsovertreding: ook het gebruik van drugs kan voor gevaar zorgen in het verkeer. Daarom mag je na het gebruik van drugs een aantal uren niet de weg op. Hoe lang je niet de weg op mag is afhankelijk van het soort drugs dat je hebt gebruikt.
- Agressief rijgedrag: wanneer de politie spreekt van agressief rijgedrag, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid de verkeersregels overtreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het negeren van verkeersborden of spookrijden op de snelweg. Ook rechts inhalen, bumperkleven of rijden over de vluchtstrook kunnen beschouwd worden als agressief rijgedrag.
Wat gebeurt er wanneer mijn rijbewijs wordt ingenomen?
Wanneer een rijbewijs wordt ingevorderd mag je voorlopig de weg niet meer op. De politie stuurt jouw rijbewijs op naar de officier van justitie. Vervolgens heeft de officier van justitie 10 dagen de tijd om een beslissing te nemen. Heeft de officier binnen dit termijn geen besluit genomen, dan wordt je rijbewijs weer terug gestuurd. Tot deze tijd mag je niet de weg op. Je zult je dus familie of vrienden vragen om jou te brengen. Ook wanneer jij een leaseauto hebt moet jij deze laten staan. Iedereen die een geldig rijbewijs heeft, mag de leaseauto wel besturen.
Legt de officier van justitie wel een straf op, dan is de kans groot dat je de leaseauto voor langere tijd niet zelf mag besturen. Hoe lang dit is, hangt af van de ernst van de verkeersovertreding. Heb je te hard gereden? Dan kun je er op rekenen dat je minstens 2 maanden je rijbewijs kwijt bent. Het kan zelfs zo zijn dat je je rijbewijs voor 10 maanden kwijt bent, dit geldt voor een snelheidsovertreding van 130 tot 139 km/u.
Ook de straffen bij alcohol gebruik zijn niet mild. Met name een beginnend bestuurder is al snel zijn of haar rijbewijs kwijt. Afhankelijk van het alcoholpromillage in je bloed wordt de straf bepaald. Het kan zomaar zijn dat jij jouw rijbewijs voor één jaar kwijt bent.
De straffen voor drugsgebruik kunnen erg uiteen lopen. Afhankelijk van het soort drugs gebruik wordt bepaald hoe lang jij jouw rijbewijs kwijt bent. Ook de straffen voor agressief rijgedrag lopen uiteen. Deze straf is afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder.
Wat te doen als mijn rijbewijs is ingevorderd?
Als je rijbewijs wordt gevorderd mag je tijdelijk niet autorijden tot je je rijbewijs terug hebt. Het is natuurlijk erg vervelend om niet te mogen rijden. In sommige gevallen ben je zelfs afhankelijk van je rijbewijs. Het kan zijn dat je je rijbewijs bijvoorbeeld nodig hebt voor je werk. Wanneer een rijbewijs wordt ingevorderd dan kan dit dus erg vervelend zijn.
Wil je jouw rijbewijs eerder terug? Dan kun je door middel van een klaagschrift je rijbewijs terugvragen aan de rechtbank. Je zult vervolgens een oproep ontvangen voor een zitting. Tijdens de zitting kun je uitleggen waarom je een klaagschrift hebt ingevuld. De rechter doet in de meeste gevallen tijdens de zitting een uitspraak over je rijbewijs. Krijg je gelijk van de rechter, dan krijg je je rijbewijs weer terug!