De verschillen tussen private leasen en zakelijk leasen
Wil jij een auto zoals een Occasion leasen en wil je meer weten over de verschillen tussen private leasen en zakelijk leasen? Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te leasen en je ziet ook tal van reclames hierover voorbij komen op social media. Misschien ken je zelfs wel mensen die een auto leasen en is zo jouw interesse hierin aangewakkerd. Maar wat is het precieze verschil tussen private leasen en zakelijk leasen? In dit artikel vertellen we je wat zowel private leasen als zakelijk leasen inhouden en kom je meer te weten over de verschillen tussen beiden.
Wat is zakelijk leasen?
Wanneer je kiest voor zakelijk leasen, krijg je een auto van de zaak. Deze krijg je via een leasebedrijf of uit een eigen beheerd wagenpark van jouw organisatie. Wanneer je jouw auto voor meer dan 500 km per jaar ook privé gebruikt, zal de Belastingdienst de zakelijke lease-auto als inkomen zien en dien je hier belasting over te betalen. Normaal wordt er 25% van de waarde van de auto opgeteld bij het inkomen en zal je over dit gehele inkomen belasting betalen. Wel is het mogelijk om belastingvoordelen te krijgen bij sommige auto’s als je voor duurzaam rijden kiest. Hierdoor hoef je minder geld bij te auto op te tellen en betaal je minder inkomstenbelasting. Stel dat je een Ford Kuga wilt leasen, dan kun je deze bij vrijwel elke merkdealer bestellen. Echter dient jouw gekozen auto wel te passen binnen het budget van je werkgever.
Wat is private leasen?
Private leasen is heel anders dan zakelijk leasen. Bij private leasen lease je voor een vast bedrag per maand een auto van je eigen geld. Dit zonder dat jouw organisatie hier tussenkomt. Ook wordt de auto geregistreerd op jouw naam bij de RDW. De overheid zal de auto hierdoor als jouw eigen auto zien en niet als een vorm van inkomen. Wanneer je kiest voor private leasen, zal je wegenbelasting betalen in plaats van extra belasting op je inkomsten. De waarde van de auto hoeft niet te worden opgeteld bij het inkomen, omdat het je eigen auto is en niet een auto van de organisatie waar je werkt. Bij private leasen betaal je zelf je brandstof. Dit is bij zakelijk leasen vaak inbegrepen via een speciale tankpas. Je bent niet specifiek gebonden aan het budget van jouw organisatie en kan daardoor zelf bepalen in wat voor soort auto je rijdt. Uiteraard moet je deze auto wel kunnen betalen, zodat je hem als private lease kunt rijden.
Verschil zakelijk leasen met private leasen
Zoals je kunt lezen, zijn er zeker verschillen tussen zakelijk leasen en private leasen. Zo is zakelijk leasen in de volgende zaken anders dan private leasen:
– Je moet de auto optellen bij je inkomen
– Je dient rekening te houden met het budget van je organisatie
– Je bent soms merk gebonden
– Vaak dien je jouw ritten te registreren
– De auto staat op naam van je werkgever of de organisatie
Weet jij al of je voor zakelijk leasen of private leasen kiest?